Publicerad den Lämna en kommentar

Recension – Valoriani Baby 75

Har nu under ett par månader kört Valoriani Baby 75 från http://www.vedugnar.se och känner att en recension är på sin plats.

Valoriani är ett Italienskt ugnsföretag som gör stenugnar i alla möjliga varianter, alltifrån gigantiska restaurangugnar, byggsatser, till mer professionella mindre ugnar i modell segmentet dom kallar för Baby. Valoriani Baby finns i 60cm respektive med 75cm bakyta och kan båda köpas som multifuel ugn, dvs både ved och gas. Den jag recenserar är endast med ved.

Designen och finishen på Valoriani Baby 75 är det som sticker ut rejält. Den är helt enkelt riktigt snygg och ser ut som en riktig proffsugn i ett lite mindre format. Den har gjuten kupol i flera delar (för att förhindra sprickbildning istället för en helgjuten insida), isolering och ett plåtskal runt för att skydda mot oväder.

Den känns som en genomtänkt ugn då man har både en hållare på sidan för spadar, en plåt vid öppningen som går att justera höjd på (för att släppa ut så lite värme som möjligt) en rejäl skorsten som ger mer drag och mindre rök i ugnen samt infällbara handtag som gör det enklare att flytta ugnen.

Ugnen väger ca 200 kg, så det är en rejäl pjäs men går att flytta runt om man har benställningen på hjul.

Bakgolvet är Valorianis egna typ av golv som har något högre värmeledningsförmåga än t.ex. Biscottisten. Det känns som att golvet alstrar värmen på ett helt annat sätt än biscotti vilket gör att man inte tappar någon värme alls mellan pizzorna.  Det här golvet används även i deras största proffsugnar.

Öppningen är 36cm bred, vilket är lite i minsta laget. Jag kör en spade på 33cm och det funkar bra. Ett stort problem med många ugnar är att öppningen är för stor och släpper ut för mycket värme. Jag hade nog önskat egentligen några centimeter till, däremot vet jag då inte hur mycket värme som hade läckt ut. Det finns även en plåt man kan justera i två lägen om man vill ha öppningen ännu tightare på höjden för att behålla ännu mer värme. Men jag har tyckt att det övre läget fungerat bra.

Ugnen är uppe i ca 450 grader på 1h. Men efter att ha bakat i den ett tiotal ggr så tycker jag att den presterar till och med bättre efter 2h uppvärmning. Då är ugnen helt mättad på värme och är en dröm att baka i.

I denna ugn behöver man inte elda lika hårt som i en stålugn. Man kan elda ganska lugnt i den och ändå baka pizzor på under 1 minut. Fördelen med stenugn kontra stålugn i dessa storlekar är att man får jämnare värme från alla håll, så pizzan gräddas jämnare. Det man märker är att ugnen är gjord för att hålla ett högt tempo med. Låter man den stå utan pizza på golvet så behöver man kyla av golvet, annars är det risk för bränd botten. Runt 430 är lagom. Jag provade peta i mina biscottistenar för att se om det blev nån skillnad men jag märkte faktist ingen större skillnad med dessa. Ser man till att hålla 430 kan man mata på hur mycket pizzor som helst utan att golvet tappar värme. Jag har faktist aldrig varit med en ugn som återhämtar sig så bra som denna (förutom en Valoriani 120 vi körde på ett event).

Baguetter gjorda på överbliven pizzadeg, bakade dagen efter ett pizzabak

Värmebevarandet i ugnen är helt galet för en sån som mig som är van vid stålugnar. Har man eldat på och bakat kvällen innan (och satt på plåtluckan när man är klar) så är ugnen mellan 250 och 300 grader varm dagen efter. Tredje dagen är den mellan 60 och 100 grader. Så man kan med lätthet använda ugnen till väldigt mycket mer än bara pizza.

Fördelar

  • Design
  • Genomtänkt
  • Stenugn, bakar mycket jämnare och läcker ej värme som en stålugn
  • Isolerad ordentligt, håller värmen länge
  • Blir varm hyfsat snabbt
  • Vikt på 200kg, som får anses vara ”lågt” för en stenugn
  • Finns möjlighet till ved och gasol
  • Ställningen på hjul gör det enkelt att flytta runt ugnen

Nackdelar

  • Priset är i premiumklassen
  • Något tight öppning (men kanske detta är som gör att ugnen håller värmen såpass bra)
  • Är man för långsam mellan att skicka in pizzor så blir ugnen lätt för varm på golvet (om den inte blir för varm så är ugnen ej gjord för ett högt tempo)

Slutord:

Ju mer jag kört ugnen desto mer gillar jag den. Den är extremt fin att baka i när man väl förstått när ugnen är mättad och vilka temperaturer man ska ligga på. Jag känner även att jag håller ett mycket högre tempo i denna kontra mindre stålugnar. I teorin finns det plats för två pizzor på en och samma gång, men i och med att man kan baka på under minuten utan några problem i ugnen så tycker jag det känns enklare med en i taget.  Jag har tidigare kört andra murade stenugnar med 60cm storlek på golv och det är stor skillnad på hur mycket mer värme Valorianin bibehåller en dag efter bak.

Är du intresserad av ugnen eller liknande typer av ugnar rekommenderar jag att kika in och kontakta Victor på Zanichelli vedugnar http://www.vedugnar.se eller http://instagram.com/zanichellisvesugnar.se

Lämna ett svar